divendres, 7 de març del 2014

Esports tradicionals Bascos amb Gorka Arregui

Bon dia a tots i a totes!!

Com ja sabeu, fa un parell de setmanes, amb els/les alumnes de sisè vam estar treballant els jocs populars i tradicionals a l'àrea d'educació física. Aquest fet em va donar la possibilitat de proposar als alumnes que no són de ses illes, que ens expliquessin jocs o esports típics dels seus països o comuntitats d'origen.
A rel d'aquesta proposta i d'haver mantingut un parell de xerrades amb ell, el passat dijous dia 13 vàrem tenir l'oportunitat de comptar amb la companyia den Gorka Arregui, el pare den Míkel, de 6è B, que molt amablament ens va dedicar el seu temps per venir a l'escola a ensenyar-nos uns quants vídeos sobre diferents jocs i esports populars del País Basc. Ens va explicar moltes coses i molt interessants sobre la pilota basca, els aixecadors de pedres, els talladors de troncs amb destral, les famoses i típiques competicions entre barques al rem, curses de bous arrossegant pedres, segadors amb dalla, voltadors de carros... la sessió va acabar amb una demostració pràctica de pilota basca al pavelló, on les/els alumnes van poder tocar amb les seves pròpies mans (mai més ben dit) el que es sent practicant aquest esport.

Més avall us he deixat unes quantes imatges on podeu veure el què vam fer, però abans, en Gorka us explicarà les coses tal i com són, amb les explicacions més completes i els noms tècnics així com toca.
Moltes gràcies Gorka!! Salut i a jugar!!

Kaixo guztioi
Gorka Arregui naiz. Segarren B-ko Mikel Arreguiren aita.
Duela aste batzuk , gorpuz hezkuntzako irakasleak Rafel Gomila-k , eskatu zidan ea hitzaldi bat eman nezakeen euskal joko tradizionalei buruz.Baietz esan nion haurrei ez zitzaiela interesatuko pentsatzen nuen arren.
Bideo batzuk prestatu nintuen: Esku pilota , estropadak, segalariak , harrijasotzaileak , aizkolariak….. eta adierazi nien nola jokatzen diren.
Hitzaldiaren egunean harriturik eta pozik geratu nintzen oso interesatuak zeudela ikustean. Galdera oso interesgarrian egin zitusten.
Eskerrik asko
Honen ondoren esku pilotako pilota bat eraman nuenez irakaslearen baimenarekin pixka bat jokatu genuen. Batzuk hobeto ematen zioten eta veste batzuek okerrago, bainan denek interés handia jarri zuten. Oso pozik sentitu nintzen esku pilotara jokatzen goizeko bederatzi etan.
Eskerrik asko berriro

Nai duzuen arte

Bezarkada bat

Gorka Arregui

Per si us heu perdut qualque detall de la seva explicació, en Gorka ha tengut l'amabilitat de traduir-ho tot al català he,he,he. Aquí ho teniu:

Hola a tothom

Som en Gorka Arregui, el pare d´en Mikel Arregui de 6è B
Fa unes setmanes el professor d´educació física, Rafel Gomila, em va demanar si podia fer una xerrada a les dues classes de sisè sobre els esports tradicionals bascos. Li vaig dir que sí, és clar, tot i que vaig pensar que no interessaria gaire als al.lots.
Vaig preparar vídeos de pelotaris,traineres, segolaris, aixecadors de pedres, txingues...i les explicacions de com són aquests esports.

En arribar el dia de la xerrada em vaig quedar sorprès - i emocionat- de l´interès que tothom va prendre. Escoltaren amb atenció totes les explicacions i feren preguntes interessades i interessants.

Moltes gràcies.

Després de l´exposició, com que duia una pilota de pilota-mà, amb el premis del professor, els vaig oferir jugar amb ella. Tots s´hi engrescaren, n´hi havia qui ho feien bé i n´hi havia que no tant.-alguns jugaven realment bé- però tots tenien molta curiositat. Em vaig posar molt content jugant a pilota-mà a les nou del matí.

Altre cop, moltes gràcies.

Fins quan vulgueu

Una abraçada



Gorka Arregui






Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada